Общинските съветници в Пловдив  с две свои решения затвърдиха ръстът

...
Общинските съветници в Пловдив  с две свои решения затвърдиха ръстът
Коментари Харесай

Съветниците в Пловдив вдигнаха със 100% наемите на общинските жилища и бутнаха ветото на губернатора за заплатите си

Общинските съветници в Пловдив  с две свои решения затвърдиха растежът на заплатите си с близо 50% и подвигнаха със 100% наемите на общинските жилища в града. Първото решение, което взеха бе обвързвано с връщането на регионалния шеф за увеличението на възнагражденията им.
Прочетете още
Според писмото на регионална администрация, решението за заплатите на общинарите е незаконосъобразно, тъй като не е спазена процедурата по изменение на правилника на общинския съвет.

Председателя на комисията по бюджет и финанси Спас Шуманов съобщи, че след изчерпателен разбор, вършат изменение на предлагането, с което се съблюдава нормативната уредба и се приема ново решение, с което се подвигат техните хонорари.

Така заплатата на кметът Костадин Димитров ще стане 5500 лв., което е растеж с близо 60 на 100. С почти толкоз ще се вдигнат и заплатите на районните кметове, които стигат до 3200 лв.. Освен техните, с настрана предложение общинските съветници взеха решение да поправят и личните си месечни хонорари. Ръстът, който те плануват, е с близо 50%, или жестоко казано до 3000лв. месечен приход.

С друго свое решение и без диспути всички общински съветници в залата поддържаха повдигането на всички наеми на общинските жилища със 100%.

Увеличението е без значение от зоната, в която се намират. Досега наемателите в Столипиново и други непредпочитани квартали са плащали 0,28% от минималната работна заплата към 2005 година, която е била в размер на 120 лв., или 0,336 лв. на квадратен метър. С актуализацията на цената тя ще стане 0,80 лв. на квадратен метър. Дори с нея апартамент от 70 кв.м наемът му ще бъде 56 лв., като с измененията от закона, наемателите даже няма да заплащат такса боклук. Общият брой на жилищата там е 1692. В трета зона, елементи от регион „ Южен ”, „ Северен ” и „ Западен ”, както и  „ Изгрев ”, сумата става от 0,672 лева./кв.м на 1,3 лв. на квадрат. Апартаментите, които са на Община Пловдив там са 820. В другата зона, която се води втора, а общината има 803 жилища, цената става от 0,84 лева на квадрат става на 1,70 лева./км.м. Това са жилищата в необятния центъра, „ Западен ”, „ Северен ”, „ Тракия ” и други.

Най-скъпи ще са общинските апартамент и центъра на града и към огромните булеварди, там сумата от 0,90 лв. на квадратен метър отива на 2 лв.. Въпреки измененията още веднъж общинските жилища ще бъдат в пъти по-ниски в сравнение с свободния пазар. Те са разпределени в три посоки – „ Ведомствен ”, „ Под наем ” и „ Резервен ”. От смяната на цените общинската администрация чака 1 млн. лв. повече доходи през тази година.  В същото време разноските по поддръжката на жилищата в е в пъти повече, като тя минава през Оперативна програма „ Жилфонд ”.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР